Βιολογική Ελιά και Αλόη - Ιστορία Φυσικών Προϊόντων

L & L ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Η Venus Secrets (www.venussecrets.us) έχει την έδρα της στην Αθήνα, όπου ανήκει στην Ευρώπη. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας σε φυσικά συστατικά δημιούργησαν προϊόντα υψηλής ποιότητας για το πρόσωπο, τα μαλλιά και το σώμα. Η Αφροδίτη ήταν η θεά της αγάπης και της ομορφιάς, οπότε το μόνο δικαίωμα ήταν να δώσουμε το όνομα των προϊόντων μας μόνο αφού γνώριζε τα μυστικά των θεών στη γη. Έτσι, επειδή χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά συστατικά είναι σίγουρο ότι ακολουθούμε τα μυστικά της.

Ως ελληνική εταιρεία είμαστε τυχεροί και εκμεταλλευόμαστε τα περισσότερα από τα μυστικά ομορφιάς των θεών και προσθέσαμε τα ίδια συστατικά στα προϊόντα μας (ελιά *, παρθένο ελαιόλαδο **, αλόη *** και μερικά από αυτά τα μαστίχα ** **) και έφερε στην Αμερική. Έτσι, στην αρχαία Ελλάδα οι θεοί έκαναν πολλά από τα βότανα και τα φυτά που σήμερα θεωρούνται δεδομένα. Το πρόσφατο ενδιαφέρον για αρωματοθεραπεία και φυσική φροντίδα έφερε τη χρήση βότανα για την κατασκευή καλλυντικών στο προσκήνιο. Ωστόσο γνωρίζουμε οτιδήποτε θετικό που μπορεί να συμβεί με τη χρήση των φυσικών καλλυντικών πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να το μοιραστούμε με τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε με τους χημικούς μας για να δημιουργήσουμε τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα. Όλα τα προϊόντα μας παράγονται σύμφωνα με τις οδηγίες και τους κανόνες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΕΟΦ και των ΗΠΑ, του FDA. Συνεργαστείτε με μια ομάδα δερματολόγων που δοκιμάζουν τα προϊόντα μας μόνο για ανθρώπους και όχι για ζώα.

Τα κύρια συστατικά είναι οργανικά εκχυλίσματα ελιάς και αλόη, βότανα, βιταμίνες, βότανα και αιθέρια έλαια. Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί το δικό του μοναδικό σκοπό. Από τη λεβάντα μέχρι την αναζωογόνηση και την ενυδάτωση της ελιάς, εξετάστε προσεκτικά κάθε προϊόν για να δώσουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Κυρίως θέλαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από φυσικά προϊόντα που θα φροντίζουν τον εαυτό σας καθημερινά, χωρίς να είναι μια ειδική θεραπεία που θα σας κάνει να νιώθετε ένοχος.

Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε όλα τα φυσικά συστατικά μεγάλη ποικιλία προϊόντων κατάλληλα για όλες τις ηλικίες και όλους τους τύπους δέρματος. Πιστεύουμε ότι τα προϊόντα μας Venus θα είναι υπερήφανα. Δημιουργώντας συνεχώς νέα προϊόντα με βάση τα μυστικά των θεών που δεν είναι άλλα από αυτά της φύσης.

L & L ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Olive * (Πληροφορίες από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Η ελιά ή η ελιά είναι ένα γένος οπωροφόρων δένδρων της οικογένειας των ελαιούχων σπόρων (Oleaceae), που συμβαίνει πολύ συχνά στην Ελλάδα. Ο καρπός ονομάζεται επίσης ελαιόλαδο και ελαιόλαδο που παράγεται. Η ελιά ήταν το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Ιστορία

Η ελιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα και πιθανότατα προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, η πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα της Ελλάδας και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την Αθηνά στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν την ελιά στην ευρωμεσογειακή περιοχή. Μεταφέροντας είτε έλληνες είτε φοινικικούς εποίκους εμπόρων. Ως Πλίνιος, το 580 π.Χ. ούτε το Λάτσιο ούτε η Ισπανία ούτε η Τύνιδα γνώριζαν την ελιά και την καλλιέργειά της.

Είδη και ποικιλίες ελιάς

Πρόκειται για ένα αειθαλές δέντρο με φύλλα αντίθετα, λογότυπο, δέρμα, σκούρο πράσινο στην πάνω επιφάνεια και ασημί στο κάτω μέρος. Τα λουλούδια είναι υπόλευκα και πολύ μικρά μονοπύρηνα φαίνονται στα τέλη Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συγκομίζεται στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Ο κορμός του ελαιόδενδρου είναι γεμάτος και καλύπτεται από τον τεφροφάγο φλοιό. Το ελαιόδεντρο ευδοκιμεί σε εύκρατα κλίματα χωρίς ακραίες θερμοκρασίες (μέση ετήσια θερμοκρασία 16 C) και υγρασία, αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο στην περιοχή της Μεσογείου (όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και αλλού). Αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου, υπό την προϋπόθεση ότι η θερμοκρασία δεν πέφτει πολύ και για μεγάλες χρονικές περιόδους κάτω από το πάγωμα. Γι 'αυτό και οι θάλασσες είναι πολύ κατάλληλοι για καλλιέργεια. Η περιοχή που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια ελαιοδέντρων που ονομάζεται "ελιά".

Η συγκομιδή της ελιάς

Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει στα μέσα μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, όταν αρχίζει η συγκομιδή ή η συγκομιδή της ελιάς. Η ελαιοκαλλιέργεια παραδοσιακά συγκομίζεται με το χέρι και η αλίευση ελιών επί αιώνες είναι σημαντική γεωργική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Μεσογείου. Σε μεγάλους ελαιώνες που χρησιμοποιούνται συχνά ειδικά μηχανήματα για τη συγκομιδή.

Η ελιά στη διατροφή

Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ σημαντικός για τη μεσογειακή διατροφή για το δέρμα, το πρόσωπο και τα μαλλιά (καλλυντικά) επειδή παράγεται από ελαιόλαδο και εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει ίνες και μεταλλικά στοιχεία στο σώμα και αποτελεί πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό.

Το ελαιόδενδρο ως σύμβολο

Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει η ελιά για τους αιώνες στην καθημερινή ζωή των λαών της Μεσογείου και της Ελλάδας ειδικότερα, τα κλαδιά, τα φρούτα και το ελαιόλαδο, ο «χυμός» της ελιάς, είναι συμβολικά και κατέχουν θέση τιμής διάφορες δραστηριότητες ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η ελιά στην τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση

Είναι σημαντικό μέρος της δίαιτας και της οικονομίας η ζωή της Μεσογείου και η Ελλάδα ειδικότερα, ήταν η αναπόφευκτη μακρόχρονη πορεία των ελιών που έχουν διεισδύσει στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή των κατοίκων της περιοχής. Εμπνευσμένη από την αγροτική ζωή στο νότο της Γαλλίας, ο ολλανδός ζωγράφος Vincent van Gogh δημιούργησε πίνακες της ελιάς. Ο ποιητής Κωστής Παλαμάς επαίνεσε την ελιά στο ποίημα, ενώ τα λαϊκά τραγούδια συχνά αναφέρονται στην ελιά και τους καρπούς της. Μουσεία και ελαιόλαδο υπάρχουν σε πολλές πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου. Αυτά τα μουσεία έχουν εκθέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια και συγκομιδή ελιών και την παραγωγή ελαιολάδου, ενώ συχνά πραγματοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές. Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά μουσεία ελιάς είναι το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Ελαιολάδου στη Σπάρτη. Ενδιαφέρουσα είναι το Μουσείο Ελιάς Πυλάρου του οικισμού Μακρυοτική Κεφαλονιά, μικρό μουσείο σε αναπαλαιωμένο μύλο με πρωτότυπα μηχανήματα από τα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα. Το Δίκτυο "Museums Olive Mediterranean" περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 15 μουσεία από όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Τα τελευταία χρόνια, η ελιά παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιβαλλοντική εκπαίδευση φοιτητών όλων των βαθμών, ενώ λειτουργεί το Θεματικό Δίκτυο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο Εργαστήριο Συντονισμού Ελαιών που είναι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Παρθένο ελαιόλαδο ** (Πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Το ελαιόλαδο (ή απλά λάδι) αποκαλούσε στα ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και το προϊόν διατροφής για την υγεία θεωρείται λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. Είναι το λάδι του καρπού της ελιάς. Εκχυλίζονται με πίεση των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωριμότητα, δηλαδή όταν είναι πράσινες μελιτζάνες, καθώς η ποιότητα του πετρελαίου είναι πολύ καλύτερη από εκείνη του ελαίου που εξάγεται από πλήρως ώριμα φρούτα. Οι ελιές συλλέγονται με το χέρι ή όταν είναι εντελώς ώριμες, ανακινώντας το δέντρο. Αποθηκεύεται σε ξύλινα δοχεία ή σε πασσάλους, σε καλά αεριζόμενο χώρο για να αποφευχθεί η ζύμωση. Xrisimefei σε φαρμακευτικά, καλλυντικά για την κατασκευή (μαλλιά, πρόσωπο, δέρμα, σώμα) και προϊόντα για το σώμα.

Παράγεται σε χώρες

Οι μεσογειακές χώρες είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες. Η Ισπανία παράγει μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου από τις άλλες δύο, ενώ η Ελλάδα παράγει πετρέλαιο καλύτερης ποιότητας από τις άλλες δύο μεσογειακές χώρες.

Aloe *** (Πληροφορίες από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Η αλόη (αλόη βέρα), γνωστή και ως φάρμακο αλόης, είναι ένα είδος χυμώδους φυτού που κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική, τις Κανάριες Νήσους και το Πράσινο Ακρωτήριο. Η αλόη βέρα αναπτύσσεται σε ξηρά κλίματα και βρίσκεται ευρέως στην Αφρική και σε άλλες άγονες περιοχές. Το είδος είναι γνωστό για τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών που χρησιμοποιούν φυτά. Υπάρχουν αποδείξεις ότι τα εκχυλίσματα της αλόης μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία για την επούλωση τραυμάτων και εγκαυμάτων, αλλά και για τη θεραπεία του διαβήτη και των αυξημένων λιπιδίων του αίματος.

Μορφή και ιστορικά δεδομένα

Η αλόη είναι ένα φυτό (που ανήκει στο κρίνο) το οποίο φτάνει περίπου 60 έως 100 cm σε ύψος. Τα φύλλα είναι παχιά και σαρκώδη, πράσινα έως γκρίζα - πράσινα, με ορισμένες ποικιλίες εμφανίζουν λευκές κηλίδες στις επιφάνειες των φύλλων. Το περίγραμμα των φύλλων έχει μικρές άσπρες ακίδες. Γυρίζει καλοκαιρινά λουλούδια, τα οποία κρεμούν από ένα ενιαίο στέλεχος που φτάνει τα 90 εκατοστά σε ύψος. Τα λουλούδια έχουν σωληνοειδή μορφή, με το κίτρινο χείλος να φτάνει περίπου 2 έως 3 cm

Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν αλόη βέρα για τη θεραπεία των πληγών. Στον Μεσαίωνα, το κίτρινο υγρό μέσα στα φύλλα χρησιμοποιείται ως καθαρτικό.

Χρήσεις

Αρκετά ενυδατικά προϊόντα (καλλυντικά μαλλιών, προσώπου, δέρματος και σώματος) που περιέχουν γνήσια αλόη (αλόη βέρα).

Διάκριση μεταξύ αλοΐνης και γέλης του φυτού

Το αλόη βέρα όταν κομμένο σε φέτες εκκρίνει δύο υγρά, τα οποία έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και ιδιότητες. Ο κίτρινος-πράσινος χυμός που εκκρίνεται όταν κόβετε την πράσινη επιφάνεια του φύλλου είναι ερεθιστικός. Αυτό περιέχει αλοΐνη που έχει παρόμοια σύνθεση με το κόμμι. Από την άλλη πλευρά, το διαφανές υγρό που εκκρίνεται από το εσωτερικό του φύλλου, είτε κόβεται είτε συνθλίβεται, είναι καταπραϋντικό και λέγεται ότι βοηθάει να θεραπευτεί.

Ιατρικές χρήσεις

Η αλόη βέρα χρησιμοποιείται στην εναλλακτική ιατρική και συνδυάζεται με πρώτες βοήθειες νοικοκυριού. Τόσο η εσωτερική ημιδιαφανής ιλύς (gel) όσο και η κίτρινη ρετινοειδής αλοΐνη που χρησιμοποιούνται εξωτερικά για την ανακούφιση των τραυματισμών του δέρματος και της δυσφορίας του δέρματος. Ως βοτανικό φάρμακο, ο χυμός αλόης βέρα συνήθως μεθυσμένος για να ανακουφίσει την πεπτική δυσφορία (καούρα). Ορισμένες σύγχρονες έρευνες υποδεικνύουν ότι η αλόη βέρα μπορεί να επιταχύνει σημαντικά την επούλωση των πληγών σε σύγκριση με τους συμβατικούς τρόπους θεραπείας. Σήμερα η Aloe vera χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά από τον άνθρωπο. Το πήκτωμα βρίσκεται στα φύλλα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ήσσονος σημασίας σε εγκαύματα, τραύματα και διάφορες δερματικές καταστάσεις, όπως έκζεμα και δερματοφυτότωση. Ο χυμός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ποικίλων ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Η εναλλακτική ιατρική που χρησιμοποιεί φυτά για επούλωση ήταν δημοφιλής στη δεκαετία του 1950, σε πολλές δυτικές χώρες. Οι ευεργετικές ιδιότητες της χρήσης των πηκτωμάτων είναι σχεδόν άμεσες και προσθέτουν επίσης ένα επιπλέον στρώμα πάνω σε πληγές που λέγεται ότι μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης. Έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες σχετικά με τα πιθανά οφέλη από την χρήση αλόης, aloe vera σε εσωτερικούς χώρους. Συστατικά Η αλόη βέρα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του όγκου. Έχουν γίνει μερικές μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι το εκχύλισμα αλόης βέρα έχει σημαντικές αντι-υπεργλυκαιμικές ιδιότητες και μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Β.

Mαστίχα **** (Πληροφορίες από την Wikipedia, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια)

Η Μαστίχα ονομάζεται φυσική αρωματική ρητίνη (δακρυγόνα) που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο, που αναπτύσσεται στην Χίο στην Ελλάδα. Το κόμμι χρησιμοποιείται σε τρόφιμα, καλλυντικά, φάρμακα και βιομηχανία. Η μαστίχα ονομάζεται επίσης τσίχλα που συναντάται συχνά στο εμπόριο και δεν έχει καμία σχέση με τη Μαστίχη της Χίου.

Το φυτό

Το φυτό μαστίχας, το μαστιχόδεντρο (επιστημονικό Pistacia lentiscus) είναι ένας αειθαλής φυλλώδης θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια της τερεβινθίνης (Terebinthus lentisca Chia). Μπορεί να φτάσει και ύψος τριών μέτρων. Έχει εξάπλωση κλαδιά και ελαφρύ ή σκοτεινό κορμό τέφρα, ανάλογα με την ηλικία του. Η επιφάνεια του κορμού μιας ακανόνιστης πλάκας, όπως οι ρυτίδες, όπως το πεύκο. Αναπτύσσεται σε όλη τη Μεσόγειο, από την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Γαλλία μέχρι την Τουρκία και το Ισραήλ. Στο νησί της Χίου καλλιεργήθηκε μια ιδιαίτερη ποικιλία lentiscus, η μαστίχα (Pistacia lentiscus var Chia), η οποία εξάγεται από τη φυσική ρητίνη ή τα ούλα, το σημαντικότερο προϊόν του νησιού, το οποίο στηρίζει και την τοπική οικονομία.

Η ρητίνη

Η συλλογή μαστίχας είναι ένας παραδοσιακός τρόπος. Οι εργαζόμενοι μπουλντόζουν την περιοχή γύρω από το δέντρο και σκίζουν τον κορμό του δέντρου σε ορισμένα σημεία. Το κόμμι αρχίζει να ρέει σε περίπου 15 ημέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμο για συλλογή. Αυτό είναι από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται προσεκτικά, κομμάτι σε κομμάτι, και στη συνέχεια προωθείται στην αγορά.

Παράδοση

Στην παράδοση της Χίου, τα μαστιχόδεντρα άρχισαν να ρίχνουν δάκρυα όταν μαρτύρησαν τον Άγιο Ισίδωρο τους Ρωμαίους γύρω στο 250 μ.Χ. Οι Ρωμαίοι που κυνηγούσαν τον Άγιο Ισίδωρο ήταν ενθουσιώδεις λόγω της χριστιανικής θρησκείας. Άγιος για να δραπετεύσει έφυγε κοντά στη Μεστά. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε ένα άσπρο άλογο με το οποίο έφτασε ως τα νότια χωριά της Χίου επειδή δεν μπορούσε να σταθεί μετά από άλλη σοβαρά τραυματίστηκε. Στη συνέχεια κάθισε κάτω από ένα μαστίχα. Οι σχίνοι έκαναν κρίμα για τα βασανιστήρια και φώναξαν. Δάκρυα αρωματικά και στη συνέχεια να ραγίσει μέχρι τον Άγιο Ισίδωρο που μέχρι τώρα ονομάζεται μαστίχα. Από την εποχή αυτή χρονολογείται στον 3ο αιώνα, ωστόσο, η καλλιέργεια του φυτού στο νησί. Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική υφή του εδάφους αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για την επιτυχία του φυτού. Οι κάτοικοι των 24 χωριών την άνοιξη καλλιεργούν τα χωράφια τους με το χέρι τους μέχρι τις 20 Μαρτίου. Στα τέλη Μαΐου, οι εκτυπώσεις τους καθαρίζονται από χόρτα και φύλλα ενώ τον Ιούνιο αρχίζει η εντατική προετοιμασία του Schinon. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, οι αγρότες αρχίζουν να ρίχνουν τις λευκές ετικέτες του εδάφους και μετά τις 15 Ιουλίου αρχίζουν να χαράζουν τη μαστίχα για να κλάψουν. Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα τέλη Αυγούστου και στα μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει η μαστίχα. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αγρότες έβαλαν το μαστίχα σε βαρέλι με νερό για να ξεκινήσουν τον καθαρισμό. Τελικά γονιμοποιήστε τα χωράφια τους και συνεχίστε να καθαρίζετε τα ούλα.

Χρήση και θέση της παραγωγής

Η μαστίχα από την αρχαιότητα είχε πολλές χρήσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστή για τις ιατρικές του ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι χρησιμοποίησαν για να κάνουν οδοντογλυφίδες από το ξύλο Skinos για να καθαρίσουν και να λευκαίνουν τα δόντια και να αρωματιστούν την αναπνοή τους. Στη σημερινή εποχή η πιο διαδεδομένη χρήση είναι ως κόμμι ή γεύση στα είδη ζαχαροπλαστικής και είναι γνωστή και μαστίχα λικέρ. Μαστίχα αρωματοποιούν τα τρόφιμα και τα γλυκά. Η μαστίχα χρησιμοποιείται επίσης σε έπιπλα και μουσικά όργανα. Επίσης η μαστίχα που χρησιμοποιείται σε ιατρικές, φαρμακευτικές, ορθοδοντικές, αρωματικές ουσίες, κλπ., Και προϊόντα ενυδάτωσης (καλλυντικά μαλλιά, πρόσωπο, δέρμα και σώμα).

Η μαστίχα ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη Χίο. Για το λόγο αυτό πολλοί προσπάθησαν να φυτευτούν και να τα τοποθετήσουν αλλά οι προσπάθειές τους αποδείχθηκαν μάταιες καθώς το μαστιχόδεντρο δίνει μόνο τη μαστίχα στα νότια τμήματα του νησιού.